Stille bewindvoering om een doorstart van noodlijdende bedrijven te vereenvoudigen wordt steeds vaker toegepast. Door al in een vroeg stadium een bewindvoerder het faillissement te laten voorbereiden, kan een bedrijf na het uitspreken van een faillissement zo snel mogelijk weer door. Deze zogeheten 'pre pack' is echter nog niet in de wet verankerd.
De Raad voor de Rechtspraak is voorstander van het leggen van een wettelijke basis voor deze stille bewindvoering, maar vindt het wetsvoorstel, waarover de Tweede Kamer afgelopen week debatteerde, nog niet toereikend. Zo vindt de Raad dat het transparanter moet, dat betrokken partijen tijdig moeten worden geïnformeerd, maar ook dat het toezicht door de beoogd rechter-commissaris beter moet worden uitgewerkt.
Het commentaar van de Raad past naadloos op de ervaringen bij de grote garnalenhandel Heiploeg in Zoutkamp. Daar is in januari jl. deze pre pack constructie toegepast. Er is door twee bewindvoerders in alle stilte een overnamekandidaat gezocht en gevonden, waardoor het bedrijf de schade veroorzaakt door een faillissement beperkt kon houden. De meeste kritiek kwam hierna van de FNV die vindt dat de medewerkers te laat zijn geïnformeerd en voor een voldongen feit zijn geplaatst. Hun arbeidsvoorwaarden zijn versoberd. De vraag is dan ook hoe de belangen van het bedrijf en de werknemers zich tot elkaar verhouden. FNV heeft hierover een gerechtelijke procedure aanhangig gemaakt.
Klik hier voor het wetsvoorstel.