Het E-court behandelt voorlopig geen nieuwe zaken meer. Eerst moeten haar opdrachtgevers in de algemene voorwaarden opnemen dat hun geschillen worden voorgelegd aan een arbiter.
Uit een artikel in het FD blijkt dat de 2.000 uitspraken die E-court heeft gedaan eerst aan de kantonrechter moeten worden voorgelegd, alvorens zij door een gerechtsdeurwaarder ten uitvoer gelegd kunnen worden. E-court staat al langer in de schijnwerpers. Het is een volledig nieuw concept van Henriette Nakad, waarbij schuldeisers en schuldenaren in een digitale omgeving hun standpunten over en weer kunnen uitwisselen, waarna een ervaren geschillenbeslechter een uitspraak doet. Kostenbesparing, eenvoud en snelheid zijn daarbij de belangrijkste voordelen.
Eerder was al bepaald dat de beslechter geen rechter mocht heten en de uitspraak geen vonnis om verwarring met de reguliere rechtspraak te voorkomen. De uitspraak werd in de vorm van een notariële akte opgemaakt, waarna deze kon worden uitgevoerd door een gerechtsdeurwaarder. Sommige deurwaarders hadden hun twijfels bij deze vorm van geschillenbeslechting. Het E-court heeft na kritiek vanuit de rechtspraak gekozen voor arbitrage. Echter arbitrage moet door partijen overeengekomen worden en bewezen door middel van algemene voorwaarden of een ander geschrift. Zolang de opdrachtgevers van E-court de keuze voor arbitrage nog niet hebben vastgelegd, behandelt het E-court geen zaken voor hen. Maar ook na vastlegging in algemene voorwaarden heeft de consument volgens de wet nog een maand de tijd om te kiezen voor de reguliere rechtspraak.
25 januari 2012