Samen met de KBvG - de beroepsorganisatie van gerechtsdeurwaarders – heeft de overheid het Centrale Digitale Beslagregister (CDB) ontworpen.
Het doel van dit register is om voorafgaand aan een gerechtelijke procedure of het leggen van een beslag te wegen of dit zinvol is. Liggen er al beslagen ten laste van de schuldenaar of nog niet? Zijn de beslagen voor een klein bedrag gelegd en deelt de schuldeiser voor een groot percentage mee of moet de schuldeiser juist met een (zeer) klein percentage genoegen nemen?
Per 1 januari 2016 ontstaan er een aantal verplichtingen voor de gerechtsdeurwaarder:
- Alle derdenbeslagen op periodieke betalingen, inclusief de toeslagen, moeten worden aangemeld door de gerechtsdeurwaarder. Daarbij moet ook de toegepaste beslagvrije voet worden vermeld.
- Voorafgaand aan een ambtshandeling, beginnend bij de dagvaarding, moet de gerechtsdeurwaarder het CDB raadplegen.
Voor de gerechtsdeurwaarder is het zinvol om snel aan te sluiten bij het CDB. Daarbij kunnen de volgende voordelen worden benut:
- Tot 1 januari 2016 heeft u gratis inzage in het register.
- De door u gesignaleerde hiaten in de software kunnen voor 1 januari 2016 nog worden gemeld. Deze worden dan nog gratis aangepast.
Via Verlaan Opleidingen kan voor u de implementatie en uitleg van het DBR verzorgen. De implementatie wordt verzorgd door Marianne Middelhof en de uitleg door Meint Oosterhof. Vraagt u naar de mogelijkheden. ---> Lees meer.