Tegen alle verwachtingen in neemt het aantal wettelijke schuldsaneringen in 2012 af. Volgens de Raad voor Rechtsbijstand is dat op opmerkelijk omdat het aantal mensen in een problematische schuldensituatie alleen maar toeneemt.
Steeds meer mensen kunnen hun zorgpremie niet meer betalen of hebben te hoge hypotheeklasten. Daarnaast zijn er ook steeds meer jongeren met schulden. De afname wordt volgens de Raad veroorzaakt door de invoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening die afgelopen zomer van kracht is geworden. Gemeenten zijn verplicht om schuldhulp aan hun inwoners aan te bieden. Zij worden echter geconfronteerd met bezuinigingen vanuit het rijk en meer aanvragen. Dat leidt tot een strenger selectiebeleid door gemeenten. Het streven is niet meer voor iedereen om zijn schulden binnen de looptijd van de schuldhulp tegen finale kwijting te regelen. Soms is beheersbaar maken van de situatie de enige optie. En om te worden toegelaten tot de Wsnp moet de schuldenaar een verklaring aan de rechter overleggen dat de minnelijke schuldhulp niet gelukt is.
De Raad voor Rechtsbijstand ziet ook grote verschillen in het aantal Wsnp-zaken tussen de diverse rechtbanken in Nederland. De Raad wijt dat enerzijds aan het verschil in voortraject, dat inhoudelijk niet wettelijk geregeld is. Anderzijds bieden de toegangseisen voor de Wsnp nog enige beoordelingsvrijheid voor de rechters, waar zij dan ook gebruik van maken.
Bron: NOS.nl