Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) dat belast is met het incasseren van (o.a. verkeers)boetes gijzelt er flink op los. Sinds 2008 is het aantal opdrachten tot gijzeling met 20 procent toegenomen.
In 2012 is in 57.765 zaken opdracht tot gijzeling gegeven. De gijzeling wordt voorafgegaan door een terechtzitting, waarbij verweer kan worden gevoerd. Voor iedere 50 euro schuld wordt een nacht cel gereserveerd, tot max. 7 dagen per boete.
Schuldenaren nemen regelmatig contact op met het gerechtsdeurwaarderskantoor met de mededeling dat ze liever willen zitten in plaats van betalen. Dat gaat echter niet op. Het verblijf in de cel is een sterk dwangmiddel om de schuldenaar tot betaling aan te zetten, maar vervangt de boete niet. Een opgelegde boete moet nog steeds worden betaald. Vaak wordt voorafgaand aan de gijzeling nog snel betaald, maar ook tijdens de gijzeling worden boetes voldaan en kan de schuldenaar de cel verlaten.
Het middel van gijzeling kan ook tot nare situaties leiden, zoals onlangs de gijzeling van een 80-jarige zieke man. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft daarop naar aanleiding van kamervragen aangekondigd dat het beleid zal worden aangepast, zodat in schrijnende gevallen soepeler kan worden opgetreden.
Bron (verkort): Dagblad van het Noorden