Op 5 april jl. heeft de Ministerraad gesproken over het incassoregime in Nederland. Besloten is om de stapeling van incassomaatregelen proberen te voorkomen en er zo voor te zorgen dat er voldoende inkomen overblijft om in het primaire levensonderhoud te voorzien. Aldus Rutte tijdens zijn persconferentie.
Een manier om stapeling te voorkomen is de inzet van een Centraal Digitaal Beslagregister (CDB). In het register zullen per debiteur de beslagen inzichtelijk worden gemaakt, zodat stapeling kan worden voorkomen. Het gaat daarbij om zowel beslag op roerende zaken, onroerende zaken, maar ook derdenbeslagen, zoals onder de werkgever of een bank. Op die manier heeft de gerechtsdeurwaarder inzicht in de gelegde beslagen en kan hij de opdrachtgever beter informeren en zal de beslagvrije voet beter worden gerespecteerd.
Ook zal het wettelijk beslagverbod op roerende zaken gemoderniseerd worden. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders deed hiervoor afgelopen najaar al een voorstel, waarbij de gerechtsdeurwaarder bepaalde zaken niet in beslag neemt, maar ook rekening zal gaan houden met het ingezette schuldsaneringstraject van een debiteur.
Tot slot zal het kabinet een rijksincassovisie ontwikkelen, omdat de stapeling van incassomaatregelen door de overheid soms grote gevolgen heeft voor schuldenaren. Het rapport Paritas Passe dat in 2012 verscheen heeft 'Den Haag' blijkbaar wakker geschud.
Voor meer informatie klik hier.