Het aantal dagvaardingen is in 2012 afgenomen, zo blijkt uit de jaarcijfers van Flanderijn, een van de grotere gerechtsdeurwaardersorganisaties in Nederland. Met een afname van 23% is de daling fors te noemen.
De oorzaak kan volgens Flanderijn o.a. gezocht worden in de hogere griffierechten. Er wordt vooral door het MKB minder geprocedeerd voor de wat lagere vorderingen. Het griffierecht voor deze categorie vorderingen is de laatste jaren fors gestegen. Rechtspersonen betalen voor vorderingen vanaf 500 euro maar liefst 448 euro griffierecht. Zij kiezen er eerder voor om hun vorderingen af te boeken.
Maar er m.i. zijn ook andere redenen aan te voeren. Zo wordt er door de consument minder besteed, waardoor het aantal transacties is afgenomen. Daarnaast wordt er verhoudingsgewijs meer online gekocht, waarbij direct moet worden afgerekend met Ideal of creditcard en er geen mogelijkheid is voor wanbetaling. En ook het vele aantal faillissementen en schuldsaneringen maakt schuldeisers huiverig om een kostenrisico te lopen als zij willen procederen.
Voor de gerechtsdeurwaarders blijft het echter niet bij de gemiste omzet door het uitblijven van dagvaardingen. Als een gerechtsdeurwaarder een zaak ter incasso krijgt en er wordt niet gedagvaard, dan betekent dat voor hem/haar ook geen gemachtigdensalaris, geen vonnis om uit te reiken en vervolgens geen beslaglegging.
Voor het nieuwsbericht van Flanderijn klik hier.