Wetsvoorstel incassokosten aangenomen

Het wetsvoorstel (32 418) voor een wettelijke normering van incassokosten is door de Eerste Kamer aangenomen op 13 maart 2012. Invoering per 1 juli 2012.

Het wetsvoorstel met dwingendrechtelijke bepalingen voor consumenten is al op 19 april 2011 door de Tweede Kamer aangenomen. De Eerste Kamer heeft het voorstel nu als hamerstuk afgedaan.  Het wetsvoorstel wijzigt art. 6:96 BW, waarbij in een AMvB de tarieven worden vastgelegd. Hoewel er veel discussie en lobbywerk is verricht vanuit de incassobranche om het minimumtarief van € 40,- op te schroeven, heeft dat niet tot resultaat geleid. Voor nadere informatie over de inhoud van het wetsvoorstel, zie een eerder nieuwsbericht.

De nieuwe wetgeving zorgt voor een stuk duidelijkheid voor schuldenaren. Zij worden door deze nieuwe wetgeving beschermd tegen uitwassen en ook de rechtsongelijkheid door verschillende interpretaties van het Rapport Voorwerk II behoort binnenkort tot  het verleden. Door de voorgeschreven 14-dagenbrief weten zowel schuldenaren als schuldeisers waar ze aan toe zijn. De vraag is wel of schuldeisers direct incassokosten voor het volle pond in rekening brengen aan hun debiteuren. En welk deel is voor de schuldeiser en voor de incassogemachtigde als er toch een incassopartij wordt ingeschakeld? De praktijk zal het binnenkort uitwijzen.