Toename van ontruimingen in 2013

Uit de corporatiemonitor van Aedes blijkt dat in 2013 het aantal ontruimingen weer is toegenomen, nadat er een jarenlange daling zichtbaar was. Aedes wijt deze toename aan de economische malaise. Meer mensen verliezen hun baan, maar ook de loonsverhogingen zijn zeer beperkt terwijl de kosten voor levensonderhoud stijgen.

In 2013 hebben in totaal 6.980 huisuitzettingen plaatsgevonden. Dat is een toename met 8 procent ten opzichte van 2012. Dit blijkt uit de enquete die Aedes heeft gehouden onder 170 woningcorporaties. Deze stijging vindt plaats ondanks alle inspanningen die deze corporaties jaarlijks verrichten om woningontruimingen te voorkomen. In de laatste jaren steken de verhuurders veel tijd en energie in het voorkomen van ontruimingen, door vroegtijdige signalering, begeleiding naar schuldhulpverlening en budgetcoaching. Dat deze aanpak vruchten afwerpt, blijkt ook wel uit het aantal van 23.100 vonnissen wegens huurachterstand. Hiervan leidt dus slechts 30 procent daadwerkelijk tot een huisuitzetting.

De kwetsbaarste groep zijn de alleenstaande huurders tussen 30 en 60 jaar oud. Gevolgd door alleenstaande jongeren. De totale betalingsachterstand bij woningcorporaties bedraagt 250 miljoen euro.

Voor meer informatie klik hier.