Wetgeving betalingstermijnen

Op 16 maart jl. is nieuwe wetgeving van kracht geworden over betalingstermijnen. Deze van oorsprong Europese wetgeving, is in Nederland opgenomen in boek 6 BW. De nieuwe wetgeving geldt alleen voor overeenkomsten tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en de overheid.

De betalingstermijn is volgens de nieuwe wetgeving maximaal 30 dagen, tenzij partijen onderling een andere termijn overeenkomen. Dat kan bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden. Maar dan moet die termijn niet onbillijk zijn. Als partijen een termijn van meer dan 60 dagen overeen willen komen, moeten zij dat uitdrukkelijk in de overeenkomst opnemen. Deze wijziging is opgenomen in het artikel waarin ook de handelsrente staat: 6:119a BW.

Ook is geregeld dat bij het verstrijken van de betalingstermijn direct een minimumbedrag van 40 euro in rekening kan worden gebracht. Hiervoor is geen aanmaning vereist, aldus het gewijzigde artikel 6:96 BW.

Het nieuwe artikel 6:119b regelt de betalingstermijn voor overheden. Die is normaliter 30 dagen en kan alleen in bijzondere omstandigheden (en uitdrukkelijk vastgelegd) worden opgerekt tot 60 dagen.

Tot slot regelt de wetgeving ook dat de handelsrente wordt verhoogd. Dat was een percentage van 7 procent verhoogd met de herfinancieringsrente van de ECB. Voortaan wordt dat minimaal 8 procent.

Voor de volledige tekst van de wetswijziging klik hier.