Wanbetaling stijgt in Europa

Uit de European Payment Index die deze week verscheen, blijkt dat Europese bedrijven steeds lakser worden in het betalen van hun facturen. Uit het onderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd door Intrum Justitia, blijkt dat het betalingsverzuim is opgelopen tot 350 miljard euro, totaal 7% meer dan in 2011.

In Nederland is het aantal afgeboekte vorderingen met 4% toegenomen tot 2,6% van de omzet, in totaal een bedrag van 14,3 miljard euro. De eigen financiële problemen blijken een van de belangrijkste redenen om facturen niet te betalen. Deze problemen leiden er ook toe dat 38% van de bedrijven in Nederland verwacht niet te groeien. En bij 66% van de bedrijven zorgt de recessie al voor afnemende verkopen. Intrum verwacht dat door het gebrek aan groei ook de innovatie uitblijft en daarmee het voortbestaan van ondernemingen onzeker wordt.

Maar er is ook positief nieuws. Bedrijven steken meer energie in hun debiteurenbeheer en gaan sneller en actiever hun klanten benaderen om betaling af te dwingen. Per saldo is de betalingstermijn daardoor afgenomen.

Voor meer informatie klik hier.