Uitspraak rijdende rechter is rechtsgeldig bindend advies

De Rechtbank Amsterdam heeft bij vonnis bepaald dat de uitspraak van de Rijdende Rechter, het bekende televisieprogramma over de rechter die ter plaatse komt en een uitspraak doet over de zaak, een bindend advies is. Dit advies kan alleen worden vernietigd als het zeer gebrekkig gemotiveerd is of er fundamentele beginselen van het procesrecht zijn geschonden.

Eiseres was het bij nader inzien toch niet eens met de uitspraak van de Rijdende Rechter. In de uitspraak was bepaald dat zij zelf in schuldeisersverzuim was omdat de aannemer niet meer werd toegelaten tot haar woning om gebreken te herstellen. Ook had de Rijdende Rechter in haar ogen onvoldoende aandacht besteed aan de beschikbare deskundigenrapporten. Daarom had zij de rechtbank om vernietiging van het bindend advies gevraagd. Gelet op alle omstandigheden is het volgens de rechtbank niet onaanvaardbaar om eisers aan het bindend advies te houden.

Deelnemers aan het programma zullen zich er dan ook voldoende bewust van moeten zijn dat het meedoen niet vrijblijvend is. Daartoe sluiten zijn een schriftelijke overeenkomst en krijgen zij o.a. het Bindend Advies Reglement 'De Rijdende Rechter' uitgereikt.

Klik hier voor de volledige uitspraak.