Rechters beslechten burenruzies

De rechtbanken in Den Bosch en Utrecht sturen hun rechters binnenkort het land in met een nieuwe werkwijze om burenruzies te beslechten. Voorwaarde is wel dat partijen op vrijwillige basis deelnemen.

De wet biedt in een gerechtelijke procedure al de mogelijkheid voor een gerechtelijke plaatsopneming, met een mooi woord 'descente' genoemd. Dan is het onderdeel van een gerechtelijke procedure. De nieuwe werkwijze houdt echter in dat buren via een website www.burenrechter.nl eerst een vragenlijst moeten invullen en daarna een gesprek krijgen met een rechter ter plaatse. Want er wordt vanuit gegaan dat een uitspraak eerder geaccepteerd wordt door partijen als de rechter op bezoek is geweest. Indien gewenst kan er nog een schriftelijke uitspraak volgen.

De welwillendheid van partijen is een voorwaarde, omdat er eerst onder de vlag van arbitrage een uitspraak wordt gedaan, zolang de wet nog niet is aangepast. Een advocaat is niet vereist, waardoor deze burenrechter laagdrempelig blijft. Deze vernieuwende vorm van geschiloplossing past naadloos in het project KEI waarmee de rechtspraak wil innoveren.

Voor meer informatie klik hier.