Nieuwe vorm toezicht advocatuur

Er ligt een gewijzigd voorstel voor de toezicht op de advocatuur. Werd eerder nog staatstoezicht beoogd, inmiddels heeft staatssecretaris Teeven van Veiligheid & Justitie een voorstel gedaan waarin de onafhankelijkheid wordt gewaarborgd, maar ook de advocatuur een stem heeft.

Het voorstel is nu om een college van toezicht in te stellen dat een intern orgaan is van de Nederlandse Orde van Advocaten. In het college zit de landelijke deken, maar ook twee leden die geen ambtenaar, rechter of advocaat zijn. Deze leden worden wel voorgedragen door de Orde, maar benoemd bij Koninklijk besluit.

De landelijke deken krijgt een meer verbindende rol voor de lokale dekens en het te benoemen college kan aanbevelingen doen voor de lokale dekens en controle uitoefenen. Met het doel dat het toezicht transparanter en uniformer wordt. De lokale dekens mogen een meer pro-actieve rol gaan spelen en ook zonder voorafgaande klacht toezicht uitoefenen.

Verschillende kamerleden waren fel tegenstandder van staatstoezicht, omdat er steeds meer procedures tegen de Staat worden gevoerd. Dat zou schadelijk kunnen zijn voor de rechtspraak en alle partijen. Zij kunnen leven met het nieuwe voorstel.

Het voorstel is op 20 januari jl. naar de Tweede Kamer gestuurd.

Voor de tekst van de vierde nota van wijziginging klik hier.