Incassomarkt in kaart gebracht

Het WODC heeft eind 2012 een rapport uitgebracht waarin de markt van buitengerechtelijke incasso in kaart is gebracht. Aanleiding voor het rapport was de discussie die weer oplaaide over het al dan niet certificeren van incasso-ondernemingen bij de invoering van de wetgeving over incassokosten.

Uit het rapport blijkt dat er 444 incasso-ondernemingen actief zijn in Nederland. Daarnaast zijn er 200 deurwaarderskantoren en 187 advocaten die gespecialiseerd zijn in het incasseren van vorderingen. Van de groep incasso-ondernemingen verrichten 285 ondernemingen alleen maar incassowerk, terwijl de andere ondernemingen voorbeeld bijook advieswerk verrichten.

Naast het in kaart brengen van de markt is ook de regulering onderzocht. Gerechtsdeurwaarders en advocaten vallen uiteraard al onder toezicht via de Gerechtsdeurwaarderswet en de Advocatenwet. Voor incasso-advocaten is er nog aanvullende regelgeving via de Vereniging van Incasso-advocaten (VIA). Bij de incasso-ondernemingen is maar 7% lid van de NVI, de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen. Dat zijn vooral de grotere incassobureaus. Dit houdt wel in dat 413 ondernemingen in de incassobranche onder geen enkele regelgeving vallen, m.u.v. de wetgeving voor incassokosten. Dit gaat naar schatting om 20-50% van de incasso-omzet die door deze bedrijven wordt gemaakt.

Wij zijn benieuwd naar de reactie op het rapport vanuit de Tweede Kamer.

Klik hier voor het WODC-rapport.