Harde kritiek op Parket Noord-Nederland

Een strafrechter uit Groningen, Edzard van Weringh, heeft eind mei hard uitgehaald naar het Openbaar Ministerie. Hij noemde het 'huilen met de pet op' en duidde daarmee o.a. op strafdossiers die te laat worden aangeleverd waardoor de voorbereidingstijd in het geding komt. De verdachte is daarvan de dupe omdat de advocaat en de rechter hun werk niet  goed kunnen doen.

Het parket geeft, wat toch wel opmerkelijk is, toe dat de zaken niet op orde zijn. Door de fusie van het parket Groningen, Leeuwarden en Assen per 1 januari 2013 zijn de werkprocessen nog niet op orde en zijn er ict-problemen. En het einde van de bezuinigingen is nog niet in zicht. Jan Eland, hoofdofficier bij het OM Noord-Nederland, reageert op 5 juni jl. in het Dagblad van het Noorden. Hij geeft als een van de redenen op dat er te weinig vrije zaken zijn. Daarmee doelt hij op strafzaken waarbij de verdachte niet vast zit. Het eerdere overschot aan dit soort zaken is weggewerkt en om zittingstijd te vullen is ingelopen op de voorbereidingstijd. Het was beter geweest om zittingen te laten vervallen.

Inmiddels komen vergelijkbare berichten uit Oost-Nederland. Daar blijken ook dossiers te verdwijnen.

Een oplossing zou volgens Eland zijn om beter samen te werken en elkaars zaken af te handelen. Zo liggen er in Friesland nog zaken op de plank, terwijl Groningse rechters tijd over hebben. Het mag dan wel Rechtbank Noord-Nederland geworden zijn, blijkbaar zijn er nog wel wat emotionele hordes te nemen.

Bron: Dagblad van het Noorden, 29 mei en 5 juni 2013