Eiser voortaan naar de rolzitting

De kantonrechters in Utrecht en Amersfoort roepen eisende partijen en hun gemachtigden op om voortaan naar de eerste rolzitting te komen. Zo kan al tijdens deze rolzitting aan een oplossing worden gewerkt.

Aanleiding voor deze wijziging is een proef die op initiatief van kantonrechter Kim van der Kraats in Utrecht is gehouden. Daar bleek dat gedaagden teleurgesteld waren dat de tegenpartij niet aanwezig was op de rolzitting. En ondanks dat bij de kantonrechter de laagdrempeligheid hoog in het vaandel zou moeten staan met de mogelijkheid van mondeling verweer en verschijnen in persoon, blijkt ook dat vaak niet het geval. Veel rechters sturen toch aan op een schriftelijk verweer als de gedaagde mondeling verweer wil voeren. En dat is voor veel gedaagden teveel gevraagd.

Uit de proef, zoals gehouden in 2013, bleek dat er vaak al op de eerste zitting een regeling of een schikking kon worden getroffen als de eisende partij zelf ook vertegenwoordigd was. Dit leidde tot een grotere tevredenheid onder de klanten van de rechtbank, mede door kortere procedures en meer begrip tussen eiser en gedaagde.

Wegens dit succes nemen alle kantonrechters in Amersfoort en Utrecht de aanpak over met ingang van april 2014. Maar dan dienen de schuldeisers wel mee te werken. Daarom is alvast aan alle (grote) gerechtsdeurwaarderskantoren om hun medewerking gevraagd.