Einde ne bis in idem

De Eerste Kamer heeft in april ingestemd met de Wet herziening ten nadele van Minister Opstelten. Deze wet zet het principe van 'ne bis in idem' ten dele aan de kant. Voortaan kunnen verdachten die eerder zijn vrijgesproken van een geweldsmisdrijf met de dood tot gevolg opnieuw worden vervolgd als er nieuw bewijsmateriaal is.

In het verleden kon er met nieuw bewijs ook opnieuw geprocedeerd worden tegen een eerdere uitspraak, maar alleen met het doel om de eerder veroordeelde vrij te spreken. Dus in het voordeel van de veroordeelde. Met deze wetswijziging wordt het tegenovergestelde mogelijk. Is een verdachte eerder vrijgesproken, kan nu met een nieuw gegeven alsnog vervolging worden ingesteld en een veroordeling volgen.

Nadeel is dat er nooit een einde komt aan een strafproces, omdat er altijd het risico van nieuw bewijs is. Enerzijds prettig voor de nabestaanden omdat daders worden gestraft, anderszijds kunnen zij de zaak nu nooit laten rusten. Daarnaast wordt ook aan de rechtszekerheid van de veroordeelde getornd. Zeker met de huidige technische ontwikkelingen zullen zaken heropend worden en opnieuw voor de rechter worden gebracht. 

Voor meer informatie klik hier.