Digitale kantonrechter op komst

Uit het Jaarplan Rechtspraak 2012 blijkt dat de Rechtspraak aan de slag gaat met digitalisering van de gerechtelijke procedures. In navolging van het particuliere initiatief  E-court krijgen we vanuit de rechtspraak nu de e-kantonrechter.

Er wordt een digitale procedure ingericht die partijen in de staat stelt om in een beveiligde elektronische omgeving hun geschil aan de kantonrechter voor te leggen. De kantonrechter zal binnen 6-8 weken een uitspraak doen in het voorgelegde geschil. De rechtbanken Den Bosch en Rotterdam zijn uitgekozen voor dit project.  De digitale kantonprocedure is gebaseerd op art. 96 Rv en moet snel en laagdrempelig zijn. Bij succes zal de e-rechter ook in andere procedures ingezet kunnen worden.

Niet duidelijk is of de digitale kantonrechter ook voor een lager griffierecht werkt. Digitale rechtspraak kan in ieder geval een deeloplossing zijn voor het verdwijnen van veel zittingsplaatsen. Uit het Jaarplan blijkt dat er na de herziening nog 32 zittingsplaatsen zijn en 24 kleinere. Die kleinere zullen geleidelijk aan zorgvuldig worden gesloten.

Bron: Jaarplan Rechtspraak 2012