Deurwaarder bij politiecontrole

Een landelijke deurwaardersorganisatie heeft onlangs meegedaan aan een politiecontrole in de regio Den Haag. Naast politie, fiscus, narcotica en inspectiediensten was ook de deurwaarder ter plaatse om te spreken met schuldenaren en zo mogelijk auto's in beslag te nemen. Er is voor ruim 32.000 euro aan vorderingen beslag gelegd.

Enerzijds is de aanwezigheid bij een politiecontrole een slimme manier om op een andere wijze schuldenaren te spreken en beslag te leggen. Velen weten de deurwaarder te ontwijken waardoor incasseren van vorderingen voor schuldeisers steeds lastiger wordt. En de gerechtsdeurwaarder voert zijn ambt uit door het vonnis te executeren.

Anderzijds moet de vraag gesteld worden of deze methode wenselijk is. Mag een commerciële organisatie aansluiten bij een politiecontrole? Moet de automobilist die wordt aangehouden straks door 'de deurwaardersstraat' waarbij alle grote gerechtsdeurwaardersorganisaties staan opgesteld om een voor een te controleren of zij nog vorderingen hebben openstaan? En welke deurwaarder mag dan vooraan staan? Beperkt de deurwaarder zich tot zijn ambtstaken of neemt hij ook zijn incassovordereringen mee bij de controle. Dat lijkt een onwenselijke ontwikkeling. Het is een onderwerp om eens verder uit te diepen door de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders.

Klik hier voor het interview op BNR Nieuwsradio.