De eKantonrechter nu ook toegankelijk voor advocaten

Vanaf 25 april 2014 is de eKantonrechte opengesteld voor de meeste advocaten. Zij kunnen met hun advocatenpas namens hun cliënt digitaal een rechtszaak starten of 'ophalen' en lopende zaken via de computer volgen op loket.rechtspraak.nl.

De advocatuur is, na de rechtsbijstandverzekeraars, de tweede beroepsgroep die via de eKantonrechter digitaal kan procederen. Deze procedure wordt met uitzondering van de mondelinge behandeling bij de rechtbank, geheel via de computer gevoerd. Zaken die voor de eKantonrechter in aanmerking komen, zijn relatief eenvoudige geschillen over 'wonen', werken en winkelen tot maximaal 25.000 euro (zaken ex artikel 96 Rv).
 
Nog niet alle advocaten kunnen bij de eKantonrechter terecht. In deze fase wordt de procedure opengesteld voor advocaten die een lopende rekening (rekening-courant) hebben bij de Rechtspraak voor automatische inning van verschuldigde griffierechten.
 
Volgende fase
Komende zomer wordt de eKantonrechter opengesteld voor iedereen, dus dan kunnen ook alle overige advocaten, burgers en bedrijven er terecht. Dan is het ook mogelijk digitaal het griffierecht te betalen. Een belangrijk voordeel van de digitale procedure is de snelheid. De kantonrechter doet binnen acht weken uitspraak. In de eKantonprocedure is geen hoger beroep mogelijk.
 
(Raad voor de rechtspraak)