Beslagvrije voet en kostendelersnorm. Gaat dat samen?

Wie zich verdiept in de beslagvrije voet, begeeft zich in een landschap van voetangels en klemmen. Het landschap is heuvelachtig met vele afslagen, afgebakend door de wet en uitspraken van de tucht- en executierechter.  Nu er in menige tucht- en executiezaak gesproken wordt over een belastingvrije voet in plaats van een beslagvrije voet is het wel duidelijk, dat de uitspraak én de berekening lastig blijken te zijn.

Kostendelersnorm per 1 juli 2015

Tot enige dagen geleden was het nog onzeker of de kostendelersnorm per 1 juli a.s.  zou worden doorgevoerd in de berekening van de beslagvrije voet. De KBvG, Belastingdienst, LOSR en de Nationale ombudsman hadden zwaarwegende bezwaren tegen de nieuw in te voeren regeling. De woonsituatie van medebewoners van schuldenaren geeft daarbij de doorslag.  De vraag of die medebewoners wel of niet kostendelers zijn moet namelijk beantwoord worden door de schuldenaar zelf.

Daar wringt de schoen. Meestal berekent de gerechtsdeurwaarder de beslagvrije voet en geeft deze door aan de derde beslagene. De schuldenaar informeert de gerechtsdeurwaarder vaak niet (volledig) of te laat, of onderbouwt de gegevens niet. Frustreert de schuldenaar daarmee de juiste berekening? Ja, maar vaak niet bewust.  Post wordt niet geopend of de schuldenaar wil de gerechtsdeurwaarder niet informeren omdat de verwachting leeft, dat dat extra beslagen of kosten tot gevolg heeft. Daarmee snijdt de schuldenaar zichzelf in de vingers. Aanlevering van de juiste gegevens zorgt in veel gevallen voor een hogere beslagvrije voet en meer netto inkomen of uitkering.

De conclusie van de KBvG en de Belastingdienst is dan ook dat de invoering van de kostendelersnorm in de berekening van de beslagvrije voet tot grote uitvoerings- en invoeringsproblemen gaat leiden.

De brief van minister Jetta Klijnsma

In haar brief van 9 juni jl. bericht de minister de Tweede Kamer over deze problematiek. Daarin geeft de minister onder andere aan, dat het de bedoeling was om de berekening van de beslagvrije voet te vereenvoudigen, maar dat juist het tegenovergestelde met de invoering per 1 juli a.s. zal worden bereikt.

Minister Klijnsma heeft mede op de hiervoor genoemde gronden en bezwaren besloten dat per 1 juli a.s. de kostendelersnorm niet zal worden doorgevoerd in de berekening van de beslagvrije voet.

Hoe nu verder?

Wordt de kostendelersnorm ook uit de Participatiewet gehaald? Komt er een alternatieve berekening voor uitkeringsgerechtigden met een kostendelersnorm? De laatste groep heeft een lagere uitkering maar geen lagere beslagvrije voet onder het huidige regime. Sterker nog, de beslagvrije  voet komt daarmee hoger uit dan de uitkering en er zal niets onder het beslag vallen. Verhaal op deze groep uitkeringsgerechtigden wordt daarmee aanzienlijk beperkt.

De minister meldt daar niets over in haar brief. Tot zover dus de vereenvoudiging van de belasting-,  herstel, de beslagvrije voet.

Wordt vervolgd…

 

Meint Oosterhof, 11 juni 2015.