Advocaten leggen werk neer

Maandag 11 november a.s. leggen advocaten uit het hele land hun werk neer als protest tegen de aangekondigde bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand.

Zeker 150 strafrechtadvocaten zullen staken uit onvrede met het voorgestelde beleid van staatssecretaris Fred Teeven. De plannen komen er op neer dat advocaten in de grotere zaken zo'n 30 procent van hun inkomsten verliezen. De vergoedingen komen daarmee onder de kostprijs, wat er toe zal leiden dat advocaten geen cliënten meer bijstaan die procederen op een toevoeging. Ook de verhoging van de eigen bijdrage zal er naar verwachting toe bijdragen dat verdachten afzien van juridische bijstand, waardoor de kans op een hogere straf en/of een onterechte veroordeling toeneemt.

De Nederlandse Orde van Advocaten steunt de actie. De bezuinigingen raken het bestaansrecht van dit deel van de advocatuur en de grondwettelijke toegang tot het recht komt steeds verder onder druk te staan.

Naast de strafrechtadvocaten hebben ook de asieladvocaten zich al bij de actie aangesloten. Zij worden op onderdelen nog zwaarder geraakt, zo wordt de beloning in bezwaarprocedures met 75 procent gekort. Dit lijkt sterk op ontmoedigingsbeleid. In Amsterdam en op Schiphol zijn ludieke acties aangekondigd.

Bron: advocatenblad magazine